Vinduer betyder lys

Man kan diskutere vinduets sociale, æstetiske og kulturelle betydning – men først og fremmest betyder forskellem mellem eksistensen af vinduer i en bygning og fraværet af vinduer forskellen mellem lys og mørke.

Lyset, som vinduet giver, eller sol eller gråvejr, der lukkes ind, påvirker beboernes stemning.

Alle, der har fotograferet, ved, hvor meget det betyder, hvordan lyset falder, selv om man langtfra altid er bevidst om det, når man trykker på udløseren.

Ligeledes spiller det en rolle for det lys, der kommer ind i rummet, hvordan vinduesglasset reflekterer, og hvordan vinduerne er placeret på væggen. 

Fx kan det være en fordel, at et soverum i et sommerhus kun har vinduer, der er højt placeret. fordi det vil understrege varmen og trygheden, som huset giver, mens man i dette rum  typisk ikke tilbringer megen tid, når man ikke lige sover. Når man vågner, ser man himlen eller naturens trætoppe.

Det kan være noget helt andet med et soverum, der har udgang til en altan med udsigt. Her ønsker man store vinduer eller en stor altandør, hvor man – lige så snart man slår øjnene op – kan beundre herligheden og den gode udsigt.

Mange, der holder af et hyggeligt køkken, holder af muligheden for at se ud af vinduet, når de vasker op.  I interviews, som jeg har gennemført om emnet, var der flere, der mente, at det ikke var så vigtigt, hvad de kunne se, bare der var noget, “der bevæger sig”.

Etagelejligheder, der ligger i stueetagen er ikke så eftertragtede som lejligheder, der ligger højere oppe. Til gengæld kan glasfacader i et højt kontorhus på den ene side give en fantastisk udsigt, på den anden så meget sol, at medarbejderne gemmer sig bagved nedrullede persienner det meste af dagen. Netop når solen skinner skønnest.